::W. S Burroughs Läsgrupp 2021::


Hej! Under våren 2021 har jag planerat en läsgrupp för en (rätt rejäl) bit av William S Burroughs produktion. Vi börjar med Junky och fortsätter framåt. Burroughs har haft stor betydelse för många. För debatten om narkotika. För debatten om sexualitet. Och för informationssamhället sådär i allmänhet. Allt det här ska vi undersöka den här våren. Över Zoom så att vi slipper få pesten.


§ Du är med så mycket du vill - jag kommer läsa alla böckerna, men du kanske bara vill läsa en eller ett par
§ Det är väl bäst att utgå från originalspråket, men vill någon läsa Einar Heckschers översättningar så är det självklart helt okej.
§ Till och med om du vill läsa "Svängd" :)
§ Diskussionen är fri. Det kan ju vara bra att försöka komma ihåg delar du tycker är intressanta under läsning
§ Vi håller på och pratar ungefär en timme. Zoom gör en trött annars.
Junky/Junkie, eller "Tjacket" som den fick heta på svenska. Burroughs berättar om hur han började knarka och om folk han träffar på när han knarkar. Vi får lära oss att sandaler inte är okej - inte ens för pundare. Påstås vara skriven i en torr etnografisk stil - påverkat av Burroughs tidigare antropologistudier.

Junky som pdf


En artikel om Junky


Burroughs ska ha börjat skriva den här berättelsen om sitt gayliv medan han väntade på att ställas inför rätta för mordet på sin fru. Joan Vollmer dog i samband med att hon och Burroughs skulle utföra ett Wilhelm Tell-trick i vilken Vollmer skulle balansera ett glas på sitt huvud och Burroughs skulle skjuta sönder glaset med sin pistol.

Queer som pdf
En artikel om Queer


Ginsbergs och Burroughs korrespondens medan Burroughs var och plockade psykedeliska växter i regnskogen. Wikipedia-sidan är rätt bra faktiskt:

wiki

Inte hittat någon pdf av Yagebreven tyvärr

Kom 1959 och fick tryckas i Frankrike för att den var för snuskig för Amerika. Knark, Tanger och Interzone.Nakna lunchen som PDF

Utomjordingar och Mayapräster. Skapad med Cut-up-teknik.

och. Utomjordingar Cut-up Mayapräster med Skapad teknik.


The Soft Machine som PDF

Jag kommer nog försöka hinna läsa de andra två delarna av Cut-up/Nova-triologin också ("The ticket that exploded" och "Nova Express")
Krånglig grej det här. Burroughs har alltså gjort en filmadaption av Alan E Nourses bok "Bladerunner" fast sedan kommit på att den borde vara en roman i stället. Sen köptes titeln och idén med så kallade "Bladerunners" av det filmbolag som gjorde film på Philip K Dicks "Do android dream of electric sheep". Som fick heta "Bladerunner". Som William Gibson tittade på i tjugo minuter för att sedan springa hem och skriva Neuromancer.

Tyvärr inte hittat någon pdf av Bladerunner.